E-TİCARET NEDİR?

Elektronik ticaret olarak da bilinen e-ticaret, firmaların ve kişilerin internet üzerinden ürün veya hizmet satmalarını sağlayan bir platformdur. E Ticarette satılan ürünün satışı, gönderimi ödemesi ve reklamları internet üzerinden gerçekleştirilir. Yani E ticaret normal ticaret işlevlerinin internet ya da mobil üzerinden gerçekleşmesine verilen isimdir.

Son dönemlerde popüler bir sektör haline gelen e-ticaret; bir ürün veya hizmet satın almak isteyen müşterilerin ilk başvurduğu seçenek haline gelmiştir.Bunun sebebi; kullanıcılar e-ticaret firmaları üzerinden tüm ürün ve hizmetleri inceleyebiliyor ,dilediklerini seçip yine online ortamda ödeme bilgileri ile kolaylıkla satın alma işlemini gerçekleştiriyor.

E-ticaret’in gelişen hacmi ile her gün binlerce insanın tercih ettiği e-ticaret nedir ve nasıl yapılır? Avantajları nelerdir?sorusuna araştırmalar yapmalarına, internetten satış yaparak gelir elde etmesine ve kişi sayısının artmasında etkili oluyor. E-ticaretin gelir getiren bir meslek haline dönüşmesi ile birlikte alternatif gelir elde etmek isteyen kişilerin, ev hanımlarının ve öğrencilerin bu sektörde yer almasını sağlıyor.

E-TİCARET NASIL YAPILIR?

E-ticaret yapmak isteyen işletmelerin veya kişilerin ilk olarak e-ticaret süreçleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmaları gerekir. E-ticaret hakkında bilgi alındıktan sonra bir iş planı hazırlayarak e-ticaret sektöründe nasıl ilerleyeceklerini belirlemeleri gerekir.Bunun ardından ise e-ticaret sitesi kurulumu ve özelleştirmelerini yapılarak internetten ürün satmaya başlarlar.

E-ticaret hakkında önemli bir konu olan E-ticaret nasıl yapılır? Sorunuzun cevabını şimdi hep birlikte inceleyeceğiz.

1.İYİ BİR FİKİR HERŞEYİ DEĞİŞTİRİR!

E-ticaret ile ürün veya hizmet satmak isteyen kişilerin belirledikleri iyi bir iş fikirlerinin olması çok önemlidir. Fikriniz ne kadar özgün olursa markanız o kadar çok talep görür.Kendi iş fikrinizi bulabilmek için e-ticaret trendleri,istatistikleri,internetten satılabilecek ürünler,e-ticarette yer alan sektörler gibi birçok konuda araştırmalar yapmalısınız.

Yaptığınız araştırmalar ışığında hangi ürünü ya da hizmeti satacağınızın kararını vermelisiniz.Böylelikle kendi iş fikrinizi daha kolay bir şekilde belirleyebilir ve hayalinizi hayata geçirebilirsiniz.

2.BENZERSİZ SATIŞ MODELİNİ KEŞFEDİN

Satış modeli oluşturmak isteyen kişi ve işletmeler;

-Öncelikle satacakları ürünün hedef kitlelerini belirlemelidir.

-Ürünün Hedef kitleleri üzerinde analiz yapmalıdır.

-Rakiplerini incelemeli ve analiz etmelidir.

3.ÖZGÜN MARKA ADINIZ OLSUN

Marka adı bulurken dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar bulunmaktadır.

-Marka adı akılda kalıcı olmalıdır.

-Zor hecelenen isimleri tercih edilmemelidir.

-Kullanacağınız alan adının başka bir marka ya da konseptle karıştırılma ihtimalinden kaçınılmalıdır.

– .com uzantılı alan adlarını tercih edilmelidir.

-Domain ve sosyal medya hesaplarının müsaitliği kontrol edilmelidir.

4.ALAN ADI SATIN ALIN

Marka isminize karar verdikten sonra ilk işiniz e-ticaret sitesi açmak için alan adı almak olmalıdır.Alan adınızı alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

-Alan adınız markanızla ve kurumsal kimliğinizle uyuşması gerekmektedir.

-Alan adı seçerken 3-13 karakterli olmasına özen göstermelisiniz.

-SEO uyumlu alan adı tercih etmelisiniz.

-Satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce alan adınızın geçmişine göz atmalısınız.

-Akılda kalıcı,akıcı ve özgün bir alan adı çok daha avantajlı olacaktır.

5.ÖZGÜN BİR LOGO MARKA PRESTİJİNİZİ ARTTIRIR.

Logo tasarımında yapılan tercihler, satın alma kararını ve marka algısını belirleyen çok ince detaylardan bazılarıdır.

Hedef; farklı ayırt etmesi kolay , çeşitli iletişim kanallarında rahatlıkla kullanabileceğiniz ve farklı boyutlarda etkisini yitirmeyecek kadar güçlü bir logodur.

Dolayısıyla,renkler,şekiller,yazı tipleri de dahil olmak üzere logoyu oluşturan tüm unsurlar markanın mesajını doğru yansıtacak şekilde bir araya getirilmelidir.

Markanızın asıl hali ve markanızın karakteri olan logonuzu profesyonel bir ekip tarafından hazırlanmalıdır.

6.PAZAR ANALİZİ VE RAKİP ARAŞTIRMASI

E-ticaret nasıl yapılır sorusunun cevaplarından biride Pazar analizi ve rakip araştırması yapmaktır.İşletmenin marka ve kurumsal kimlik sürecini tamamladıktan sonra faaliyet göstereceği sektöre yönelik araştırma yapması gerekmektedir.

-E-ticaret firmalarının hedeflerinde yer alan müşteri kitlesi hakkında bilgi sahibi olmak için Pazar analizi yapmalısınız.

E-ticaret ile faaliyet göstereceğiniz sektörde yer alan rakiplerinizi tanımanıza ve bu sektörde farklılaşmak için yaptıklarını belirlemeniz için Rakip analizi yapmalısınız.

7. SATACAĞINIZ ÜRÜNLERİ VE ÜRÜN GRUPLARINI

İnternet üzerinden satış yapmak için tercih ettiğiniz sektörlere hitap edebilirsiniz. Fakat farklı bir ürün grubu seçmek de isteyebilirsiniz. Bu noktada satışa çıkaracağınız ürünleri özenle seçmelisiniz.. Ürün seçmeden önce piyasaları ve analiz ettiğinizden emin olmalısınız.

8.E-TİCARET İÇİN ŞİRKET KURUN

E ticaret ile online dünyanın kapılarını açmak isteyen kişilerin şirket açması zorunludur. Çünkü E ticaret sahibi iseniz vergi mükellefi olmak ve sattıkları ürünlere fatura kesmek gerekmektedir.

9.E-TİCARET SİTENİZİ KURUN

E ticaret kurmak demek diğer adımları yaparken başlatabileceğiniz bir süreçtir. Mağazınızı açarken hangi firmadan destek almanız gerektiğini düşünebilirsiniz. E-ticaret sitenizi sıfırdan oluşturacağınız bir yazılım ile açabilir ya da hazır e-ticaret altyapılarından faydalanabilirsiniz.Vozgo size özel yazılım fırsatlarıyla da hazır e-ticaret alt yapılarıyla da sizin yanınızda.

9.TASARIM YATIRIMDIR.

Ayrıntıların düşünüldüğü size özel üretilmiş bir tasarım maksimum verimi almanızı sağlar. E-ticaret sitenize girip çıkan kişilere site tasarımınız ile mükemmel bir alışveriş deneyimi yaşatabilir, sürekli müşteriler elde edebilirsiniz.

10.ÜRÜNLERİNİZİ E-TİCARET SİTENİZE EKLEYİN

Burası sizin dijital ortamdaki mağazanızdır.Ürünleri raflara dizerken nasıl dikkat ediyorsanız e-ticaret sitenize ürünlerinizi eklerken aynı özende davranmalısınız. Ziyaretçileriniz ürünleri satın almadan önce kendi gözleriyle görme, elleme veya deneme şanslarının bulunmamaktadır.

11.GÜVENLİK

E-ticaret sitenizin güvenilir e-ticaret siteleri arasında yer alması oldukça önemlidir.Güvenilirlik için SSL sertifikanızı mutlaka almalısınız.

E-ticaret sitenizin güvenli bir platform haline gelmesi için ETBİS kaydınızı gerçekleştirin.

Sanal pos seçerken 3D Secure gibi ödemede güvenliği sağlayacak hizmetleri sunan sanal pos sağlayıcıları ile anlaşma yapmak güvenlik açısından oldukça önemlidir.

12.PAZARLAMA İLE İŞLERİNİZİ BÜYÜTÜN

E-ticaret siteniz satış yapmaya ve hizmet vermeye hazır olduğunda tanıtımını yapabilirsiniz.Tanıtım sürecini, hedef kitlenizin ve potansiyel müşterilerinizin bulunduğu tüm ortamlarda yürütmeniz oldukça önemlidir.

Hizmet vermeye başlayan E-ticaret sitenizin pazarlama departmanını sürekli aktif tuttuğunuzda ve birden fazla kanaldan dijital pazarlama çalışmalarına devam ettiğiniz de yeni müşteriler kazanabilirsiniz. Dijital reklam ve SEO çalışmaları, markanızın ve e-ticaret sitenizin büyümesine, satış odaklı gitmenize olanak

VOZGO ile çalışan e-ticaret siteleri, sahip oldukları pazarlama araçları sayesinde rakiplerinden hep bir adım öndedir. Yeni müşterilere erişmeniz ve işlerinizi büyütmeniz için gereken tüm pazarlama özelliklerini VOZGO e-ticaret paketleri bulabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir